C-vitamin i mad – hvilke grøntsager er der C-vitamin i?
08.Nov.2021Man hører tit, at det er en god idé at tage C-vitamin om vinteren. Men hvad er C-vitamin godt for? Vi har kigget lidt nærmere på vitaminet, og hvilke funktioner det har i kroppen
"både grønkål, peberfrugt, rosenkål, broccoli og blomkål indeholder meget C-vitamin"
Vitaminet er faktisk et vandopløseligt vitamin (ligesom B-vitaminerne) – det vil sige, at det ikke bliver lagret i kroppen, og det er derfor især vigtigt, at man tilfører vitaminet dagligt. Fedtopløselige vitaminer bliver derimod lagret i kroppen og er vitaminerne A-, D-, E- og K. En sjov huskeregel sm vi faldt over på nettet, lyder nemlig at: Alle Danskere Elsker Kager – ADEK, når man tænkte de fedtopløselige vitaminer.
Nå, det var lige et sidespor. Men C-vitamin er, som mange ved, med til at vedligeholde immunforsvarets normale funktion, men faktisk har det også andre funktioner, nemlig at mindske træthed og udmattelse og så øger det optagelsen af jern.
C-vitamin i mad
Der findes også C-vitamin i andet mad end citrusfrugter. Grøntsager med C-vitamin kan faktisk have et højere indhold end citrusfrugter som appelsiner, clementiner, citroner – you name it. Både grønkål, peberfrugt, rosenkål, broccoli og blomkål indeholder meget C-vitamin. Jeg forsøger gerne at få det famøse citrusfrugt-vitamin dagligt, men i vinterhalvåret supplerer jeg gerne min kost med et kosttilskud. APOVIT® C-vitamin brus er en brusetablet som både fås med hindbær- og appelsinsmag, som ”bare” skal opløses i lidt vand.